hits

Sutrete og bortskjemte nordmenn

kommentarer

Foto: Corinne Alice - WickedHOUSE


Etter å så vidt ha kommet i gang etter ferien er jeg allerede lei av å høre om hvor fælt det er å komme tilbake på jobb. Uff, det er så kjipt å jobbe. Ja, det er sikkert tåpelig av meg å klage over folk som klager, men jeg mener faktisk at vi skal være glade for at vi har en jobb å gå til.

Nå mener jeg ikke at det er feil å nyte ferien og det er smart og riktig å ta seg en skikkelig ferie. Men, jobben og arbeidsplassen er viktig. En trygg økonomi og ikke minst følelsen av å være til nytte er avgjørende for at vi skal ha det bra med oss selv. Men vi trenger også å koble helt ut i blant og heldigvis kan vi den kunsten.

Vi nordmenn er helt i toppsjiktet internasjonalt, når det gjelder krav og plikt til å ta ferie, og mange er gjerne fleksible med fredagene. Men ikke bare er vi flinke til å ta fri, Mange har blitt for flinke til å klage når vi ikke har fri også.

Jeg har tidligere tatt til orde for at plikt-begrepet må brukes mer. Og vi må snakke om pliktfølelsen som noe positivt. Mange jeg møter forlanger veldig mye av samfunnet og jobben, uten at de er særlig innstilte på å gi noe tilbake. Når bortskjemte unger sutrer er det fordi de ikke er vant til motgang eller å bli stilt krav til, og når jeg snakker med folk fra andre land er det mange som mener at vi nordmenn har blitt ufordragelige bortskjemte.

I forrige uke meldte SSB om en arbeidsledighet på 4,2 prosent. Det er den høyeste på ti år i Norge, og LOs sjeføkonom Stein Reegård med flere, mener vi kan forvente oss en økning i arbeidsledigheten i tiden fremover.

AS Norge er oljefyrt, men Norge må innstille seg på lave oljepriser i mange år Det er nok derfor jeg henger meg opp i denne klagingen over jobben. Det provoserer ekstra mye når vi opplever den største arbeidsledigheten på ti år. Norsk næringsliv står overfor store utfordringer og en oljepris på under 50 dollar fatet vil påvirke mange. Det er jo noe å tenke på for dem som ønsker seg en ekstra lang ferie, eller som klager ustoppelig over jobben. Risikoen er jo at ferien aldri tar slutt. Stadig flere opplever nå at arbeidsgiver ikke har råd til å beholde dem og de går inn i usikre tider.

At vi tilpasser oss økt velstand gjennom å kreve mer og mer er vel bare naturlig. Men det jeg savner hos noen er evnen til å sette ting i perspektiv, og en holdning der det å gjøre sin plikt er like naturlig som å stille krav. Når jeg rekrutterer er jeg, i tillegg til å se etter faglig kompetanse, opptatt av hva slags personlighet og holdninger kandidatene har. De som lykkes forventer seg ikke at alt skal gå deres vei hele tiden. De har en arbeidsmoral, og holdning til arbeidet som er positiv. De har et engasjement for arbeidsplassen sin, og de ser det store bildet og vet at ikke alle har en jobb.

Det er holdninger jeg ønsker å se mer av.

Hva synes du? Er du lei av å høre kollegaene klage på at ferien er over?

 

Hilsen Trine