hits

Likestilling handler med andre ord om good business

kommentarerNår nøden er stor, er gode råd dyre. På 3 måneder har Brekke & Co brukt hele 230 millioner kroner mer enn vanlig på rådgivere, konsulenter og advokater.

Telenor har i det siste sysselsatt mange konsulenter. Det store behovet for å kjøpe hjelp skyldes de mange problemene Telenor har hatt gjennom 2015. Korrupsjonssaken rundt Vimpelcom har vært krevende. Tidligere styreleder Svein Aaser måtte trekke seg da næringsminister Monica Mæland ikke lenger hadde tillit til han, og fire personer i toppledelsen har blitt permittert mens Vimpelcom-saken granskes. Sigve Brekke som skulle være ryddegutten i dette, havnet selv i trøbbel, både fordi han løy på CV-en sin og ble avslørt av Kapital, og på grunn av at han ansatte en toppledergruppe med svært få kvinner.

Jeg har tidligere vært veldig kritisk til manglende mangfold i toppledelsen i norske selskaper, og Telenor ser ut til å være spesielt preget av kameraderi og en gubbeklubbkultur. Nå ser vi hvordan det straffer seg på bunnlinjen til hele selskapet.

Pengene Telenor nå må punge ut med for å kjøpe seg hjelp kunne vært spart, om man hadde hatt en bedre forretningspraksis. Det hadde de hatt med mer mangfold i ledelsen. Jeg skjønner veldig godt at de mange flinke folkene nedover i Telenor-organisasjonen må være veldig frustrerte over dette, selv om de ikke vil stå frem.

For etter hvert finnes det mye forskning som slår fast at selskaper som har mangfold i ledelsen gjør det bedre, og tjener mer, enn andre selskaper. Marianne Egelund Siig, Head of Diversty i Nordea, blogget nylig om dette i Berlingske. Her beskriver hun en undersøkelse i Danmark, gjennomført av ISS, i samarbeid med PWC og proacteur, som bekrefter det bildet vi har fra internasjonal forskning: at økt diversitet i ledelsen forbedrer bunnlinjen.

Likestilling handler med andre ord om good business. Å ha personer med variasjon i alder, utdanning, erfaring, kjønn og etnisitet gir et konkurransefortrinn.

Selskapene med den mest mangfoldige ledelsen tjener i gjennomsnitt 12,6 prosentpoeng mer enn selskapene med lavest mangfold i ledelsen. Da er det ikke rart at Monica Mæland, som ansvarlig deleier i Telenor, ønsker mer mangfold i ledelsen. Den danske rapporten viser at i selskaper med stort mangfold arbeider ledelsen som gruppe mer innovativt, treffer bedre beslutninger og er mer produktiv.

Derfor blir det ganske latterlig når Telenor, som allerede har fått hard kritikk for manglende mangfold, prøver å rette på dette med å kjøpe råd fra en gjeng med oslobaserte, hvite menn på rundt 50 som ligner på hverandre og som har de samme tankene og erfaringene.

Gubbene velger gubber, og det ser ut til å være en neverending story.

 

God helg!

Hilsen Trine