hits

Slik lykkes du i fremtidens arbeidsliv!

kommentarer


Digitalisering blir kalt den fjerde industrielle revolusjon og er i ferd med å endre hele samfunnet. For å lykkes i fremtiden må du kunne endre deg raskt.

Vi vet ikke sikkert hvordan fremtidens arbeidsliv vil se ut, men at det blir annerledes enn i dag kan du være sikker på. Selv tror jeg det blir bedre. Mange av dagens rutineoppgaver vil nok forsvinne og vi vil få en hel haug med nye jobber vi ikke engang kan forestille oss. Allerede i dag har vi mange nye jobber vi ikke så for oss for 10 år siden.  Dette snakket jeg om på TV2 Nyhetskanalen tidligere denne uken sammen med Håkon Haugli, leder i Abelia. Vi var begge enige om at de neste årene kommer det enda flere yrker vi ikke så for oss, som vil resultere i mange spennede nye jobber. 

Hvordan lykkes du i et arbeidsliv vi ikke kan forutse?

Da vi i Hammer & Hanborg spurte over 1000 nordiske ledere om hvordan de mener at selskapene deres best skal organisere seg for å møte den digitale revolusjonen, foretrakk de nettverks-organisasjoner, etterfulgt av amøbe-organisasjoner. Grunnen til det er at disse organisasjonstypene gir rom for at du som individ kan ta egne initiativ, de bryter ned organisasjonssiloer og er mer fleksible og ikke-hierarkiske. Det gjør at organisasjonen raskere kan tilpasse seg omgivelsene.

I næringslivet har man i lang tid sett til utviklingen i Silicon Valley, og de seneste trendene innen ledelse kommer derfor fra tech-verden. Store etablerte bedrifter og offentlig sektor - de som egentlig er de som er så langt unna å være gründere som mulig, vil adoptere startup- og techkulturen.

Hva er det som har gjort nerdene til de nye rockestjernene? 

Jo, det har de blitt fordi de utfører jobben sin med motivasjon, kjærlighet og lidenskap. Nerdene (jeg bruker det som en hedersbetegnelse) jobber med kompisene sine og har det gøy på jobb, de er overhode og ikke styrt av regler eller struktur. 

Så hvordan skal du forberede deg på fremtidens arbeidsliv?
 
1)    Vær nysgjerrig og kom deg vekk fra det vante
Vær interessert i hva som foregår i verden, også utenfor ditt eget yrke. Reis ut, møt folk, snakk med andre! Er du under utdanning er det ikke nødvendigvis så viktig hvilken skole du går, men hva du lærer utenfor skolen i møte andre kulturer og andre mennesker enn dem du vanligvis omgås. Å kunne samhandle og bygge nettverk vil bli viktigere for å lykkes i fremtidens nettverksorganisasjoner. Er du fra Oslo bør du kanskje ikke velge utdanning i Oslo. Se ut. Velg Tromsø. Berlin. Eller hva med Kina?
 
2)    Ikke gjør som mora di sier
Foreldrene dine vil som regel at du skal utdanne deg og bli noe. Deretter skal du forbli det resten av livet. Slik vil ikke fremtidens arbeidsliv være, flere vil ha parallelle karrierer, og du må forberede deg på å bytte spor flere ganger gjennom livet. Vi som allerede er i et yrke må innse at vi må fortsette å utdanne oss og å lære hele livet.
  
3)    Vær selvmotiverende
Du er aldri ferdig utlært. For å lykkes i dag må du innse at du selv har ansvar for å holde deg oppdatert. 
 
4)    Finn noe du er interessert i og synes er gøy, og gå den veien. Alle vil ha medarbeidere som har det gøy.
 
5)    Ikke velg et yrke vi vet vil bli automatisert
Alt som kan digitaliseres vil bli digitalisert!
 
6)    Gjør feil! Mange feil 
Det er sånn du lærer.

Visste du forresten at Google-nerdene Larry Page og Sergey Brin gir Montessori-skolen mye av æren for Googles suksessen? Sjekk ut www.stammen.no


Hilsen Trine