hits

Trangere tider? 

kommentarer


Foto: Corinne Alice Skau. Wickedhouse
 

Selv om Norge går tøffere tider i møte, blir folks forventninger til jobb og lønn stadig mer urealistiske.

Statsbudsjettet ble nettopp lagt fram og Finansminister Siv Jensen advarer om at oljefesten er over og at fra nå av vil det bli hardere tider. Statsminister Erna Solberg sier vi er inne i magrere tider med mindre penger til rådighet. Man skulle kanskje tro folk så tegninga og begynte å oppføre deretter?

Men nei. Som hodejeger møter jeg både kandidater som er på aktiv jobbsøk og som ikke er på aktiv jobbsøk. En ting jeg har bitt meg merke i er at noen har helt urealistiske forventninger til hva de skal få i lønn. De forventer at lønnen deres bare skal vokse inn i himmelen, uansett hvor de jobber, hva de jobber med eller hvor mye de jobber.

Jeg forstår ikke hvorfor det er sånn, men det virker som at endel ikke skjønner at lønna følger stillingen,  ikke nødvendigvis deg som person. Folk vil gjerne bytte jobb, helst jobbe mindre og kan godt tenke seg å ha mindre ansvar. Men lønna, den skal bare fortsette å øke.

Når jeg hører folk som har over 1 million kroner i lønn si at de ikke får godt nok betalt blir jeg mildt sagt sjokkert. Basert på tidene Norge er inne i og de omveltinger i arbeidslivet kan vente seg som følge av digitaliseringen, synes jeg denne gruppen bør realitetsorientere seg ganske kraftig.

Som Erna sier til Bergens Tidende:  Etter tjue år med en helt uvanlig vekst i levestandard, må nordmenn vente seg minst ti år med omstilling og magrere tider.

Mange vil da bli nødt til å erstatte høyinntektsjobber med andre jobber som ikke har samme inntektsnivå.

Samtidig mener Erna at det er kunnskapssamfunnet som vil avgjøre om Norge lykkes med omstillingen. Hun peker på at vi aldri kan bli billigst, men at vi kan bli smartest. Det er jeg bare delvis enig i. Selv om vi ikke kan bli billigst, er vi nødt til å bli billigere.

For ikke bare går vi magrere tider i møte. Vi står også overfor en digital revolusjon. Om få år vil mange av dagens arbeidsoppgaver være overtatt av roboter og algoritmer. Dersom vi går rundt og forventer å få mer penger for å gjøre stadig mindre kan vi fort risikere å bli sittende med ingenting å gjøre i det hele tatt. Og det er det kjipeste av alt.

Så hvordan skal du lykkes i fremtidens arbeidsliv? Jeg har noen tips til deg her.

 

Hilsen Trine