hits

360 000 kjenner en som våknet i feil seng etter julebordet

kommentarerNå er virkelig julebordsesongen her. Tradisjon tro betyr det at mange kommer til å dale ned i skjul - under dynene til en kollega. Selv om det kan virke som litt «bjelleklang» er en  god idé der og da, har nok mange angret bittert dagen derpå.

Overstadig berusede og godt voksne. På vei hjem til feil krybbe. Få ting er vel et sikrere tegn på at adventstiden er i rute. Vel, bortsett fra julebrusen i oktober da. For julebordsesongen har ikke bare positive sider. Det overdrevne fokuset på alkohol skaper mange problemer. 

En kartlegging av befolkningens holdninger til, og bruk av, alkohol, som Ipsos MMI har gjort for AV-OG-TIL , viser at 360 000 personer kjenner til andre som har våknet opp i feil seng etter et julebord! 

Ut fra et samfunnsperspektiv kunne du jo tenkt at dette er bra, i og med at fødealderen øker og færre får mange barn. Men, fra et kollegialt perspektiv er det åpenbart at det å havne i feil seng ikke alltid er så kult. En sak er den potensielle katastrofen på hjemmebane, men en annen ting er den kleine stemningen som oppstår på jobben.

For en leder er det å havne i feil seng kritisk, fordi det setter deg i en posisjon hvor du mister makt og kan bli utsatt for press. Du har rett og slett driti deg skikkelig ut. Det vil gjøre det vanskelig å lede eller forhandle med den det gjelder, og dine kollegaer og medarbeidere vil ofte synes det er kleint. Derfor er det visse «regler» for hvordan du bør oppføre deg for å unngå å havne i feil seng etter julebordet.

Så hva er det greit og ikke greit å gjøre på julebordet?

  • Det er ikke greit å drikke for mye. Forbered deg på forhånd ved å lage en avtale med deg selv om hvor mye du får drikke både før, under og etter middagen.
  • Det er greit å huske at du fortsatt er på jobb når du er på julebord.
  • Det er greit å gi hverandre komplimenter, når de handler om ting folk gjør, men ikke ting de er.
  • Det er ikke greit å gi en person (samme) komplimenter hele kvelden.
  • Det er ikke greit å klype, stryke eller tafse på kollegene. 
  • Det er greit å stille spørsmål og vise interesse for hvordan andre har det, men ikke å mase og grave.
  • Det er greit å smile og være i godt humør.
  • Det er greit å småflørte litt med andre, men ta nå ikke helt av. 
  • Det er greit å beholde klærne på hele kvelden, med unntak for lue, skjerf, frakk og kåpe. 

Hva synes du er greit? Hva synes du ikke er greit? Del gjerne dine tips og erfaringer her i kommentarfeltet :)

Og du, god jul!

Hilsen Trine