hits

Sex, makt og penger

kommentarer

Oslo 20170207.
Hadia Tajik på landsstyremøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: Nettavisen
Nei, det er ikke snakk om sesong sju av Game of Thrones, men Hadia Tajiks 8.mars-parole. Og siden jeg digger både sex, makt og penger, henger jeg meg gjerne bak Hadia Tajiks valg av parole. Det syns jeg også at flere kvinner skal gjøre.

Noe av det viktigste for likestillingen er at du kan forsørge deg selv, slik at du ikke blir avhengig av noen andre. Det gjelder både om du er mann eller kvinne. Men fortsatt er det sånn at det er flere kvinner som er økonomisk avhengige av menn, enn omvendt.

Norge har kanskje kommet lengre enn mange andre land når det gjelder likestilling, men vi er fortsatt langt fra i mål. Og forskjellene er størst i det private næringslivet, hvor det er altfor få norske kvinner blir toppledere. For husk: blant norske toppledere er hele 80 prosent menn! Her er kvinnene sterkt underrepresentert, selv om kvinner viser at de er dyktige ledere i både politikken og organisasjonslivet.

Grete Aspelund, en dyktig leder og administrerende direktør i Sweco, skriver i Dagens Næringsliv at mangelen på kvinnelige ledere skyldes at «menn rekker opp hånden, kvinner må ofte bli spurt». Som hodejeger må jeg innrømme at dette ofte stemmer.  De mannlige kandidatene jeg møter søker seg generelt litt «høyere» og mener at de er kvalifisert til både litt mer ansvar og litt mer lønn oftere enn de kvinnelige kandidatene. Menn tar ofte kontakt når ny stilling skal besettes. Kvinnene må jeg selv kontakte.

Men det er vel ikke noe problem? For det betyr ikke at kvinner ikke vil, kan eller ønsker topplederjobber. Sånne påstander er reinspikka tull. Det er nok av kvalifiserte kvinner som både kan og vil ta toppjobbene i privat næringsliv. Man må bare jobbe litt annerledes for å nå dem. For som jeg har sagt før: du finner ikke så mange jordbær om du bare leter i en potetåker.

Du tenker kanskje at det ikke er så farlig om vi bare spiser potet. Det er jo en allsidig grønnsak. Men jeg mener at det er viktigere enn noen gang å stå opp for likestillingen. Den utviklingen som skjer på digitale plattformer, med automatisering og kunstig intelligens, tegner rammene for en ny industriell revolusjon. Med forskningen som viser hvordan mangfold og likestilling både skaper flere muligheter og utfordringer for norsk næringsliv. Da trenger vi et mangfold av problemløsere, av begge kjønn, for å lykkes.

Ny teknologi er viktig for å løse vår tids største utfordringer som klima og helse, men store endringer betyr også at makten i samfunnet flytter seg. IKT-næringen vil få stadig mer makt til å påvirke samfunnsutviklingen i årene fremover, ettersom den blir premissleverandør for mer og mer av næringslivet, og påvirker politikken mer og mer (som vi har sett i USA). Da er det et problem for likestillingen at bare 24 prosent av de ansatte og 16 prosent av topplederne innen IKT-næringen i Norge er kvinner.

For selv om det kan være godt med en potet i ny og ne, vil jeg ikke spise det hver dag. Jeg vil ha litt mer mangfold i kostholdet, og ellers i samfunnet.

Så kom igjen nå. Kom deg ut i gatene, still deg bak parolen: sex, makt og penger!

 

Hilsen Trine

Hodejeger og partner hos Hammer & Hanborg