hits

Gratulerer med dagen!

kommentarer

Foto: O. Væring Eftf. AS - Tendens 1931
Selv om det er få av oss som gidder å stå opp tidlig i dag for å gå i 1.mai-toget er det en viktig dag, men om det bør være en fridag er jeg usikker på.  For de aller fleste av oss markerer ikke dagen spesielt, men tar nok heller en tur med båten, på hytta, luker i hagen eller tar med barna på tur i skogen. Det er bare enda en deilig fridag i vårsola.

Selv om få av oss aktivt deltar, vekker fortsatt 1.mai sterke følelser enten du er for eller imot. Noen ser rett og slett rødt av dagen men for andre er den viktig. Uansett om du politisk er rød eller blå er det ingen tvil om at en av grunnene til at du og jeg har de rettighetene vi har i arbeidslivet er et resultat av innsatsen som generasjoner har lagt ned før oss -  blant annet på 1.mai. Og de rettighetene kom ikke seilende på en fjøl. Og det er heller ikke slik at den kampen er vunnet en gang for alle.

Digitaliseringen vil gjøre at vi må ta nye viktige diskusjoner om hvordan og hvilket arbeidsliv vi vil ha i fremtiden. Likevel bekymrer ikke det mange av oss - og i hvert fall ikke nok til å gå i tog. Hvorfor ikke?

Jeg tror at 1.mai sitt hovedproblem er at arrangementet har nærmest blitt kidnappet av venstresidens venstreside. Resultatet er at svært få av oss engasjerer seg og føler seg vel med å gå under paroler som ansiktsløse komiteer har bestemt. Arbeidslivet har forandret seg - og forandrer seg nå i et raskt tempo, men mange av 1.mai sine paroler står fortsatt godt plantet i fortiden. Mens dagen tidligere i stor grad var for de som jobbet på fabrikker, er de fleste av oss nå trygt plassert på et kontor.

Samfunnet har også endret seg - Arbeiderpartiet, som tradisjonelt sett har «eid» dagen, ledes av av eliten, med den rike Jonas Gahr-Støre som statsministerkandidat. Det er Erna og Siv som kommer fra middelklassefamilier, men det er det ingen som gjør et stort nummer ut av.  Komiteene som arrangerer 1.mai-toget har ikke tatt inn over seg at vi lever i en annen tid. Og hvis 1.mai skal spille en rolle i å forme fremtidens arbeidsliv også, må det endring og fornying til. Parolene må føles mer relevante for oss alle, for det er grenser for hvor lenge dagen kan overleve med labert engasjement.

Men uansett hvordan du markerer dagen - ha en fin 1.mai!

Men hva mener du? Hva gjør du i dag? Del gjerne dine meninger i kommentarfeltet :)

Hilsen Trine