hits

Når kollegaen bruker arbeidstiden på helt andre ting.

kommentarer


Kollegaen min Marie Nord. Foto: Corinne Alice N Skau
Jeg har en kollega som bruker arbeidsdagen på helt andre ting enn jobb. Om jeg digger det?

Hvor irriterende er det ikke når en kollega sitter på Facebook hele dagen, bruker andres tid i møter til å holde lange foredrag om hvilke serier de følger på Netflix for tiden, forsvinner ut i flere timer fordi de må få unnagjort «noen ærender» eller aldri svarer på mail eller telefon når de har «hjemmekontor». Jo da. De irriterer meg. 

Nå har det seg sånn at kollegaen min Marie Nord bruker deler av arbeidsdagen sin på andre ting enn arbeid. Men likevel digger jeg det. Hvorfor?
Vel, for det første er det ikke hele arbeidsdagen, og Marie gjør en kjempeinnsats på jobb, kanskje fordi hun også får renset tankene med å gjøre noe annet. Som Marie selv skriver så er arbeidsdagen til en konsulent både variert og krevende. Ingen dag er lik. Det betyr at du ofte må bruke mye hjernekraft på å omstille deg fra intervjuer med kandidater som søker på ulike jobber, møter med kunder, seminarer, konferanser, administrasjon og mer med. Da kan det være bra for både motivasjonen og kreativiteten å koble seg ut av jobbmodus og over på andre ting innimellom. 
For det andre tror jeg Marie blir bedre på jobben sin av at hun også bruker litt tid på et prosjekt hun brenner for. Sammen med ildsjelene Isabelle Ringnes, Marte Løge, Maria Fidje og Kamilla Fredriksen som var initiativtakerne til arrangementet, bidrar Marie til arrangementet Tenk Tech Summer Camp som jobber for at flere jenter skal få skjønne hvor mye kult man kan gjøre med UX-design, AI, VR, koding osv. Les mer om campen her, og det er fortsatt plasser igjen til jenter i ungdomsskolealder. Påmelding her! 

Det er et viktig bidrag. For i årene som kommer vil stadig flere jobber handle om tech. Ta storbanken Goldman Sachs. Siden årtusenskiftet har banken erstattet 600 aksjetradere med 200 dataingeniører, som gjør jobben for dem ved hjelp av algoritmer og programvare. Nå er det bare to menneskelige tradere igjen. Goldman Sachs tar store skritt på veien mot å omfavne teknologirevolusjonen, skriver DN. Det samme mønsteret ser vi i selskap etter selskap i Norge. 

Når robotene tar jobbene havner makta og pengene havner hos dem som kontrollerer robotene. I dag er det gutta som i stor grad styrer robotene. Fortsatt er det mest gutter som velger IT-utdanningene. Vi jenter må ikke falle bak gutta på dette punktet. 

For det tredje tror jeg Marie, og alle vi andre, blir mer kreative og kan ta bedre beslutninger i jobbene våre, om vi får nye inntrykk fra andre steder enn jobben. Hvis du har lest noen av de andre bloggene mine, har du kanskje lagt merke til at jeg er opptatt av mangfold i næringslivet. Det handler ikke bare om at jeg for eksempel mener at kvinner og menn skal ha samme belønning for samme innsats, men også om at jeg tror sterkt på at personer, selskaper og land som omgir seg med et mangfold av ulike ideer og tenkemåter.

Hvis du bare jobber og jobber, og bare jobber med de samme tingene dag etter dag, får du ikke ny inspirasjon og nye ideer. Stopper du å tenke nytt faller du etter. På grunn av de teknologiske endringene som digitaliseringen skaper, må vi omstille oss raskere og raskere. Får du nye inntrykk og ideer gjennom å variere det du holder på, blir det også enklere for deg å henge med i omstillingen framover.

 

Hilsen Trine