hits

Kjære 20-åringer, nyt sommeren og lag barn. Sett i gang før eggene dine ruster vekk!   

kommentarer

Mange jenter spør meg når det er best for karrieren å få barn - og mitt råd er: Start med å få barn i 20-årene og la for all del ikke karrieren gjøre at du utsetter det.

Jeg mener det karrieremessig er en fordel å få barn når du er i 20-årene. Du har energien og overskuddet. Min erfaring er at unge småbarnsforeldre er effektive i jobben og jobber smart, de bruker ny teknologi og evner å prioritere. De er lojale og har en høy leveranseevne selv om de må hente og bringe i barnehagen. Dessuten, de som får barn tidligere har også ofte spreke besteforeldre som hjelper til i motsetning til 40-åringene som ofte har en omsorgsrolle også for foreldre.

Gynekolog Lina Herstad fortalte til DN at hun stusser over at høyt utdannede kvinner ikke har skjønt at det går an å bli for gammel for å få barn. Det stusser jeg også over. Vi glemmer at vi ikke er evig unge og at det plutselig er for sent. En kvinne på 35 år har bare 20 % av den fruktbarheten hun hadde da hun var 20. Det betyr også at mange ikke rekker å få mer enn ett barn selv om de ønsker det - rett og slett fordi de startet for sent. Og det er umulig å vite når det vil være for sent - før det faktisk er for sent.

I forrige generasjon var du eldre førstegangsfødende hvis du fikk barn som 30-åring. I dag er gjennomsnittsalderen for en førstegangsfødende 29 år. Til sammenligning var gjennomsnittsalderen 24,3 år i 1985. I fjor var antallet barn per kvinne 1,71. Siden 2009 har antall barn en kvinne føder i gjennomsnitt gradvis gått ned hvert år.

Men hvorfor velger smarte kvinner å vente med å få barn?                                                                                                                                                                          

Som kjent må man gjøre seg fortjent til fødselspenger. Du må ha jobbet i minst seks av ni måneder for å oppnå full fødselspott. Kvinner under utdanning må nøye seg med engangsstønad på skrale 61.120 kroner, mens de med full lønn og høy inntekt kan cashe inn over en halv million. Trygdeordningene er derfor best tilpasset kvinner nærmere 40 og ikke 20-åringene som ofte er i studier. I følge Civita får en fulltidsarbeidende, høytlønnet mor nesten 2,6 millioner i støtte og subsidier hvis hun får to barn når alle mulige støtteordninger regnes inn. En hjemmeværende mor får under 600 000 kroner, mens en enslig forsørger får litt over en million, avhengig av om hun oppfyller krav til ulike støtteordninger. Systemet belønner de som får barn sent, mens det biologisk er best at kvinner får barn i 20-åra.

Er det rettferdig at kvinner med høy inntekt får mer i stønad enn kvinner med lav inntekt? Er det virkelig riktig å belønne de som får barn sent?

Ønsker politikerne at vi får flere barn bør de gjøre om på støtteordningene. Fra naturens side er det lagt opp til at du skal få barn mens du er i 20-årene, mens systemet belønner de som nærmer seg 40 når de får barn.

Så kjære politikere - dere bør virkelig endre på ordningen rundt fødselspenger - sørg for at det er smart av smarte jenter å få barn i 20-årene. Og kjære 20-åringer, nyt sommeren og lag barn. Sett i gang før eggene dine ruster vekk!   

 

God sommer, hilsen Trine :)

 

PS: Denne bloggen ble første gang publisert i 2015 og tall vedr. engangsstønad og gjennomsnittsalder for førstegangsfødende er oppdatert pr. 26.06.2017