Pride slo alle rekorder i år. Og nå er paradedeltakerne tilbake i sine vanlige jobber på steder som LO, Politiet, Clarion, Forsvaret og mange andre jobber. For meg handler Pride om å akseptere hverandre og forskjellene. Årevis med forskning viser til at mangfold i en organisasjon faktisk bidrar til bedre beslutningstaking, mer kreativitet og mer fleksibilitet. I dagens globale marked er dette egenskaper som er helt avgjørende for at en organisasjon skal lykkes. De beste bedriftene forstår det, og Schibsted har nettopp lansert sitt nye lederprogram S-PACE, hvor stikkordene er: heterogene grupper og mangfold.
Målet er å styrke forskjellene, noe som kan virke litt rart, siden vi ofte snakker om å redusere forskjellene i samfunnet. Men dette sammenfaller godt med resultatene fra Hammer & Hanborgs nordiske lederundersøkelse Nordic Executive Survey, som så på hvordan vi best kan organisere selskaper for digital suksess. Undersøkelsen viser at det er organisasjoner som holdes sammen av nettverk mellom ulike medarbeidere som er bedre rustet til å møte digitaliseringen enn den tradisjonelle silo-organisering. De gamle siloene hindrer intern konkurranse og informasjonsflyt, samtidig som de er uinteressante for kunden. Istedenfor er det viktig at medarbeiderne klarer å nettverke og forholde seg til mange forskjellige mennesker, for å utvikle de løsningene som kundene ønsker. Jeg er overbevist om at hvis man skal overleve den digitale revulosjonen er dette avgjørende.
I en verden hvor hvite menn på 50 pluss sitter i de fleste maktposisjonene kan mangfoldet økes på mange ulike måter. Som feminist har likestilling mellom menn og kvinner lenge vært viktig for meg. Det er viktig både fordi det er rettferdig, men også fordi det er bra for business. Pride minner meg på at dette gjelder alle typer mangfold - også for personer som ikke definerer seg som verken mann eller kvinne. Pride minner meg også på at jeg er skikkelig lei av at folk blir definert utfra hvem man elsker.
Vi trenger ikke å definere oss som det ene eller det andre. Det viktigste er hva vi kan bidra med og kvalitetene og verdiene vi tar med oss inn i møtene vi har med andre mennesker. For menneskelige relasjoner blir nøkkelen til suksess i en verden som robotiseres.
Denne innstillingen stemmer også godt overens med det Hammer & Hanborg tenker om rekruttering, hvor vi legger stor vekt på kandidatenes potensial, og ikke nødvendigvis på hvor godt de passer inn i forutbestemte rammer. Personlige egenskaper som nysgjerrighet, entusiasme, integritet, selvsikkerhet, ansvarsfølelse og evnen til å motivere andre, er vel så viktig som å ha en CV som sjekker av på alle de riktige «boksene».
Skal vi ha de beste og mest innovative arbeidsplassene må også arbeidsgiverene tenke nytt. Den hierarkiske tradisjonelle organisasjonen er i ferd med å dø ut. Og med den de tradisjonelle kjønnsrollene og arbeidslivet hvor vi arbeidstakere sto med lua i hånden. I min verden er det kamp om de beste hodene og i en verden på full fart inn i den fjerde industrielle revolusjon er det nettopp evnen til å møte det som er nytt og annerledes på en god måte, som avgjør hvorvidt vi lykkes eller ikke.
God sommer!
Hilsen Trine